Vanuit een behoefte om zowel schoolgebouwen, als de sporthal en de ouderenzorgorganisatie te vernieuwen, is er rond 2014 gekozen om hier gezamenlijk mee bezig te gaan. Daarbij is onderzocht of er ook inhoudelijk kon worden samengewerkt. Deze gedachte heeft na een intensieve voorbereiding gestalte gekregen. Het leidend motief in dit project werd Jij doet ertoe!, waarbij de kernwoorden Ontmoeten-Verbinden-Verrijken zijn. Bij het ontstaan van het idee en de ontwikkeling daarvan, zaten naast de gemeente (eerst Winsum en in een later stadium Het Hogeland) en Stichting De Hoven, de schoolbesturen van VCPO Noord Groningen en Lauwers en Eems samen aan tafel. In een iets
later stadium is ook de buurt, en de naaste buren betrokken. Daarnaast zijn via presentaties en de pers ook het dorp en de regio geïnformeerd en uitgenodigd om mee te denken.
De gemeente Het Hogeland en ouderenzorgorganisatie De Hoven realiseerden daarop in Winsum een nieuw gebouw ten behoeve van twee scholen, een verpleeghuis voor geriatrische revalidatie en verpleeghuiszorg, kinderopvang, sportvoorzieningen, welzijn en recreatieve activiteiten voor wijkbewoners en de inwoners van Het Hogeland: de Tirrel.
Het gebouw de Tirrel faciliteert door haar vorm, op een passieve wijze de visie van de Tirrel: elkaar ontmoeten, komen tot verbinding en daardoor verrijking realiseren.
In de naam ‘de Tirrel’ is kort en bondig de bedoeling van de nieuwbouw verwoord. Een levendige plek in de wijk en een gebouw waar iedereen altijd voor verschillende activiteiten terecht kan. Kinderen houden ouderen actief, ouderen houden kinderen betrokken. De naam die eind 2016 door de Winsumers is gekozen, is een Gronings woord en staat voor ‘slim levende’, oftewel erg levendig.
Visie
De visie van de Tirrel is het faciliteren en stimuleren van een mini-samenleving, waarbij een meerwaarde ontstaat voor de betrokkenen. Iedereen is er welkom. Er is in één gebouw plek voor verschillende organisaties in het sociale domein. Deze organisaties zijn er naast hun kernactiviteit op gericht om onderling samen te werken, samen te leven en samen te leren met als leidend motief Jij doet ertoe!. Het geheel is daarmee meer dan de som der delen. Hierbij is er extra aandacht voor mensen in een achterstandssituatie. De kernwoorden zijn Ontmoeten-Verbinden-Verrijken.
Ambitie
De ambities van de Tirrel kunnen we globaal in een aantal thema’s onderscheiden.
Leefbaarheid
Het thema Leefbaarheid is belangrijk. De aangrenzende wijken zien kansen als zij mee gaan werken aan deze nieuwe ontwikkeling. De Tirrel wordt een kloppend hart in Winsum waar samenzijn, betrokkenheid en zorg voor elkaar geen opgave is, maar vanzelfsprekend. Een plek waar mensen graag willen wonen, werken en zijn. Deze grote voorziening voelt door de indeling, maar vooral door hoe mensen met elkaar omgaan als ‘dorps’. De gebruikers kennen elkaar immers. De Tirrel vergroot niet zomaar de leefbaarheid, het maakt wonen en werken in Winsum en de regio aantrekkelijk voor de nieuwe generatie.
Er is ambitie om de wijk te blijven betrekken bij activiteiten en plek om samen te komen als in een dorpshuis. Dit geldt ook voor bewoners van de wijk of dorp die als vrijwilliger helpen bij de school- en moestuintjes, onderhoud van groen en andere activiteiten die ten dienste staan van zowel jonge als oudere mensen in de Tirrel.
De Tirrel is ook van belang voor het dorp en de regio. We houden de zorg in ons gebied, er is een ruim aanbod van diensten en van scholing en er is volop gevarieerd werk te vinden. Daarmee geeft deze voorziening ook een impuls aan het Hogeland.
De Tirrel cultuur
Het thema Tirrel cultuur gaat over het DNA van de mensen die werkzaam zijn binnen De Tirrel. De kernwaarden Ontmoeten-Verbinden-Verrijken komen terug in hun gedrag en handelen. Doordat niet alleen het gebouw, maar ook het handelen van de medewerkers en alle activiteiten op deze kernwaarden zijn gericht, wordt het een duurzaam concept. De drie kernwaarden zijn herkenbaar op het moment dat je op het terrein van De Tirrel komt.
De Tirrel werkplaats
Het thema Tirrel werkplaats gaat over het opleiden van (jonge) mensen die willen kennismaken en/of een baan zoeken in opvang, onderwijs, zorg of sport. Ook en misschien wel
juist voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of die zich moeilijker kunnen ontwikkelen.
Ook daarmee is de Tirrel van belang voor de regio. Het is een plek waar veel mensen werken. Samen met Vakland het Hogeland en specifiek met PLOC (Praktijk Leer Ontwikkel Centra) is er verbinding met de arbeidsmarkt en het onderwijs in de regio.
Iedereen doet mee op die arbeidsmarkt. We willen medewerkers verbinden aan de Tirrel door onder andere op een unieke manier onderwijs en partners te verbinden aan de medewerker en vice versa. De praktijk dient als uitgangspunt van het leren. Vraagstukken waar medewerkers in de praktijk tegen aanlopen zijn hierbij leidend. Door samenwerking met het onderwijs (VMBO, MBO en HBO), sluit het aan op de vraag vanuit de praktijk van alledag.
Welbevinden en levensgeluk
Het welbevinden van alle bewoners, gebruikers en bezoekers staat centraal. Dat het zowel lichamelijk, als geestelijk, als sociaal goed met iemand gaat, is waar we met de Tirrel aan
bijdragen. Iedereen moet zich er geborgen voelen.
Het thema levensgeluk gaat over de extra dimensie die De Tirrel toevoegt aan welbevinden door de samenwerking tussen kinderopvang, primair onderwijs en ouderenzorg. Veel ouderen hebben last van eenzaamheid en daaraan gerelateerde kwalen zoals depressies. Onderzoek wijst uit dat als ouderen contact met (jonge) kinderen hebben, ze er fysiek en mentaal op vooruit kunnen gaan. De Tirrel wil niet alleen dat het de mensen goed gaat, de Tirrel wil bijdragen aan dat extra beetje geluksgevoel. Kinderen doen daarbij een rijke (levens-)ervaring op met mensen die “anders” zijn.
Inclusieve samenleving en rijke omgeving
Het thema inclusieve samenleving gaat over de plek die De Tirrel wil zijn. Een plek voor iedereen, zoals een dorp waarin je opgroeit. Een samenleving waar iedereen welkom is, waar gezorgd wordt voor en met elkaar, waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en verrijken, waar buiten met binnen en omgekeerd, verbonden is. Een plek met een rijke sociale omgeving. Waar kinderen kansen krijgen tot een brede ontwikkeling en kwetsbare ouderen kunnen wonen. Een plek waar maatschappelijk ondernemen en sociale werkplekken mogelijk worden gemaakt.
De kernwaarden zijn ontmoeten, verbinden en verrijken. Samen onder het dak van de Tirrel zijn verschillende organisaties samen op één locatie. Die bestaan afzonderlijk, maar werken, daar waar kan, samen om meer te worden dan de som der delen. Twee scholen met daarnaast onderwijs aan (jonge) kinderen waar extra expertise voor nodig is, drie kinderopvangorganisaties en De Twaalf Hoven maken deel uit van de Tirrel. Zij zoeken naar verbinding, ook op inhoudelijk vlak. Daarnaast zijn er een aantal andere organisaties die werken in en voor het sociale domein. Ook is er ruimte voor cultuur, de binnensporten en voor activiteiten en faciliteiten voor de wijk. En de omgeving is, zodra het parkgedeelte klaar is, letterlijk rijk en faciliteert de inclusiviteit.
Sport en culturele activiteiten
De Tirrel biedt vanuit de visie en de mogelijkheden van het gebouw letterlijk en figuurlijk ruimte aan tal van sport- en culturele activiteiten. De ambitie is om waar dat kan, deze activiteiten waar mogelijk en wenselijk zo wel passief als actief te delen. Dat kan zijn door kennis te maken met activiteiten, door toeschouwer te zijn en door volop gebruik te maken van alle faciliteiten en ruimtes in en rond de Tirrel. Door workshops, lessen en ontspanning. De Tirrel wil naast een centrale plaats voor sport en cultuur zijn ook ruimte
bieden aan activiteiten voor dorp en wijk.
Cultuur
Onze visie gaat over ontmoeten, verbinden en verrijken, waarbij iedereen ertoe doet. Alles wat er gebeurt in de Tirrel draagt daaraan bij en krijgt betekenis in de cultuur van de Tirrel. Een cultuur die voelbaar, tastbaar en zichtbaar is en vertaald wordt in termen van houding en gedrag, inrichting, tastbaarheden, communicatie en verhalen, gewenste effecten en resultaten. Kortom de Tirrel zit in ons DNA!
Cultuur is echter nooit af, maar altijd onderwerp van gesprek. De basis van de cultuur wordt gevormd door en krijgt betekenis in de dagelijkse (werk)praktijk.
Zowel de visie, als de ambities en de cultuur komen ook terug in de Huisregels de Tirrel.